Opiskelemaan ulkomaille?
Moni haaveilee ulkomaille muutosta opiskelun voimin. Vaikka monet kotimaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut tarjoavat opiskelijoilleen loistavia mahdollisuuksia vaihtovuoden suorittamiseen ulkomaalaisissa opistoissa, monen mielessä on silti ajatus siitä, että koko tutkinnon suorittaisi ulkomailla.
Kustannukset
Monelle suurimmaksi kynnykseksi nousee kuitenkin opintojen rahoitus, sillä ei ole ollenkaan sama opiskella Suomessa opintotuella ja vaikkapa osa-aikaisia töitä tehden kuin ulkomailla. Lisäksi on syytä pitää mielessä, että monissa muissa maissa opiskelu ei ole Suomen koulutusjärjestelmän tapaan ilmaista, vaan lukukaudet maksavat. Muita kustannuksia opiskeluun liittyen voi kertyä esimerkiksi kirjaston tai tietokoneiden käytöstä. Edes internet ei ole ilmainen kaikissa yliopistoissa.
Opiskelun lisäksi rahaa kuluu maan elinkustannuksiin. Huomioon tulee ottaa esimerkiksi asumisesta kertyvät kulut, ruoka, liikkuminen paikasta toiseen, opiskelumateriaalit, vaatteet, matkat ja harrastukset. Lisäksi ulkomaille lähdettäessä opiskelijan on itse huolehdittava rokotuksista, lennoista, vakuutuksista ja Euroopan ulkopuolisissa maissa myös viisumimaksuista. Onneksi ulkomailla opiskelun rahoittamiseen löytyy useita eri vaihtoehtoja. Alle on koottu niistä tärkeimmät.
Opintotuki
Suomalaiset opiskelijat voivat saada Kelan myöntämää opintotukea myös ulkomaille. Opintotukea voi saada silloin, jos opiskelija opiskelee päätoimisesti ja hänen opintonsa vastaavat Suomessa rahallisesti tuettavia opintoja. Lisäksi opinnoissa on edettävä riittävästi ja oppilaitoksen tulee olla julkisen valvonnan alainen. Joissakin tapauksissa myös yksityiset yliopistot voivat täyttää nämä kriteerit, mutta tilanne kannattaa tarkistaa aina tapauskohtaisesti yhdessä Kelan kanssa.
Säästäminen
Ulkomailla päätoimisesti opiskeleminen vaatii usein myös jonkin verran säästöjä. Myös sukulaiset voivat avustaa ulkomaille lähtevää opiskelijaa rahallisesti. Koska ulkomailla opiskelu on suuri päätös, sitä kannattaa alkaa suunnittelemaan jo muutamaa vuotta ennen. Tällä tapaa säästäminen opintoja ja elinkustannuksia varten sujuu mukavammin.
Säästöjen kerryttämiseksi monet tekevät tietysti töitä. Jos motivaatiota ja liikeideaa löytyy, myös oman toiminimen perustaminen on enemmän kuin kannattavaa. Tällä tapaa voi olla oman aikansa herra ja vaikuttaa pitkälti siihen, kuinka paljon rahaa voi mahdollisesti tienata. Tässä tilanteessa alkuun auttaa Qred.com, joka tarjoaa pienempää ja suurempaa yrityslainaa edullisella korolla varustettuna. Lainaa voi hakea helposti netistä ja sen saa omalle tilille jopa saman päivän aikana, joten oma yritystoiminta on mahdollista pistää pystyyn vaikka heti.
Stipendit
Toinen ulkomailla suoritettavien opintojen rahoitusmahdollisuuksista on stipendi. Stipendien määrä vaihtelee tapauskohtaisesti ja se voi kattaa opinnoista joko osan tai kokonaisuudessaan. Stipendejä ei juurikaan myönnetä suomalaisten korkeakoulujen toimesta, mutta Suomessa toimii useita ulkomaisten korkeakoulujen edustajia, jotka tarjoavat ulkomailla opiskelusta kiinnostuneille aiheesta lisätietoa.
Apurahat
Ulkomaalla suoritettavia opintoja voi rahoittaa myös yksityisten tahojen myöntämillä apurahoilla. Apurahan suuruus riippuu aina alasta ja perustuu opinnoissa menestymiseen. Kriteerit apurahan saamiseksi riippuvat aina apurahaa myöntävästä tahosta, joten yksityiskohdat kannattaa tarkistaa etukäteen esimerkiksi soittamalla tai vierailemalla kyseisen organisaation omilla nettisivuilla.