Tieteen antaman koulutuksen ja vaihtoehtohoitojen tarkastelua syövän hoidossa

Onko vaihtoehtoisia hoitomuotoja olemassa syövän hoidossa? Tähän aiheeseen paneudutaan syöpää käsittelevässä artikkelissamme, joka valottaa ajankohtaista aihetta useasta eri näkökulmasta käsin.

Mikä on onkologi?

Onkologeja koulutetaan yliopistoissa lääketieteellisissä tiedekunnissa. Pohjakoulutuksena tulee olla lääketieteen kandidaatin tutkinto, jonka jälkeen voi lähteä erikoistumaan onkologiksi. Onkologi voi painottaa koulutustaan erityiselle osaamisalueelle, ja näitä osaamisalueita on viisi, kuten kirurgisia toimenpiteitä tekevät, säteilyhoitoa antavat, pediatrisia tapauksia, erikoisesti lapsia hoitavat, hematologisia sairauksia hoitavat ja gynegologisia syöpiä hoitavat osaamisalueet.

Miksi syövät ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti?

Syytä syöpien yleistymiseen ei tarkkaan tunneta, mutta moni on arvaillut, että nykyihminen liikkuu liian vähän ja syö epäterveellistä ruokaa, jossa on paljon lisäaineita ja joka on liian pitkälle prosessoitua. Esimerkiksi vatsasyövät ovat erikoisesti lisääntyneet, koska ruuissa ei ole tarpeeksi vihanneksia ja kuituja. Sen sijaan syödään liikaa valkoisia jauhoja, valkaistua riisiä, väriaineilla kyllästettyjä juomia sekä prosessoituja lihatuotteita.

On tutkittu, että joka kolmas syöpä voitaisiin ehkäistä oikeiden elämäntapojen seurauksena. Nuorison tupakointi on lisääntynyt kaupungeissa. Yhteiskunnalle tulee pitkällä tähtäimellä paljon säästöjä, kun erikoissairaanhoidosta voitaisiin siirtää varoja lääketieteen uusien innovaatioiden keksimiseen ja lääketieteelliseen koulutukseen sekä valistukseen. Urbaani elämäntapa on riski niin ihmisille kuin eläimille.

Ympäristösaasteiden vaikutus syöpien lisääntymiseen

Vaikka tieteellisiä todisteita ei ole kattavasti pystytty osoittamaan, on todennäköistä, että ympäristösaasteet myös lisäävät alttiutta sairastua syöpiin. Ympäristösaaste vaikuttaa soluihin siten, että sairastunut solu alkaa lisääntyä hallitsemattomasti ja syrjäyttää terveet solut ihmisessä. On olemassa myös näkymätöntä ympäristösaastetta, jota ei pystytä aina aistein havaitsemaan. Esimerkiksi käytetyt matkapuhelimet, kuten iphonet ja muut vastaavat, voivat säteillä omistajansa tietämättä.

Eräs lehti oli julkaissut artikkelin rotilla tehdystä tutkimuksesta, joka osoitti, että matkapuhelimien säteily aiheutti urosrotille tavallista suurempaa alttiutta sairastua lymfoomaan tai muihin syöpiin, mutta sitä ei voitu kattavasti todistaa. Omituista artikkelissa oli se, että naaraspuoliset rotat eivät olleet niin herkkiä sairastumaan kuin urospuoliset rotat. Tästä voisi päätellä, että myös hormonitoiminta voi vaikuttaa syövän kehittymiseen. On tiedetty jo kauan, että stressi aiheuttaa herkemmin sairastumista syöpään.

On myös mietitty, voivatko kasvinsuojeluaineet ja niiden jäämät lisätä syöpäriskiä ihmisillä. Tästä on tullut villitys, että ne, joilla on varaa, ostavat lähellä tuotettua ravintoa mieluiten luomutiloilta tai luonnonmukaisia tuotteita myyvistä kaupoista. Suuri liiketoiminta on alkanut rehottaa vaihtoehtoisten hoitomuotojen ympärillä ja ihmiset epätoivoissaan turvautuvat mihin tahansa, jotta parantuisivat syövästä. Epätoivoisille asiakkaille on myytävänä esimerkiksi pakurikääpäjauhetta, kehoa puhdistavia juomia, kuona-aineita poistavia teelajeja ja gingseng-juomaa.

Eräskin henkilö kehui YouTubessa juovansa pakurikääpäjauhejuomaa, ja sitten huomattiin, että hän ystävineen keräsi pakurikäävät aivan ydinvoimalan läheisyydessä kasvavista metsistä. On tiedetty tapauksia, joissa syöpään sairastunut on mieluummin valinnut vaihtoehtohoidon kuin perinteisen lääketieteen tarjoamat hoitomuodot syövälle, kuten syöpäkasvaimen poisleikkauksen, sytostaatti- ja sädehoidot sekä sitä seuraavan lääkehoidon. On menty suinpäin kansanparantajan pakeille, joka kenties määrää epämääräisiä rohtojaan eikä edes tutki, onko rohdot kerätty maanteiden varsilta, missä on paljon saasteita. Jotkut menevät ihmeparantajan luokse, mutta hetkellinen parantumiskokemus saattaa olla vain tunne-elämys, joka parin viikon jälkeen on ohitse ja kivut sekä oireet palaavat.

Johtopäätöksiä

Nykyaikana on tutkimuksen ja tiedon lisääntyessä keskusteltu, voidaanko yhteensovittaa syövän hoidossa perinteinen ja vaihtoehtoinen lääketiede. Näkökannat ovat hieman lieventyneet siten, että joistakin kasveista voidaan uuttaa syöpää parantavia aineita. Lainsäädäntö ja perinteinen lääkärinkoulutus usein monissa maissa kuitenkin estävät tämän toteutumista vapaasti. Silti valoa on tunnelin päässä näkyvissä, sillä ennaltaehkäisevän työn merkitys tulee kasvamaan, kuten ruuan, ilman, veden sekä ympäristön puhtauden vaatimukset.

Categories