Ovatko älykkäät huonekalut tulevaisuutta?

Tekniikka kehittyy jatkuvasti ja tuo ulottuvillemme uusia innovaatioita, joita emme ole osanneet edes kuvitella. Kukaan ei olisi osannut ennustaa tietokoneen, internetin, älypuhelimen tai tabletin kaltaisen laitteen olemassaoloa sata vuotta sitten – saati sitten arvata, että tällaisia laitteita löytyisi tulevaisuudessa jokaisen ihmisen taskusta ja kotoa. Mekin voimme siis vain arvailla, mitä tiede, tekniikka ja kuluvat vuodet tuovat tullessaan. Tietotekniikan laajeneminen näytöiltä meille jo ennestään tuttuihin ja arkipäiväisiin esineisiin on eräs innovaatioista, joka on kiehtonut ihmisiä pitkään. Nyt se on tullut todeksi, sillä se vaikuttaa jo olevan tapahtumassa.

Villeissä tulevaisuuden fantasioissa seikkailevat usein monenlaiset, uusiin sfääreihin viedyt arjen helpottajat. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lentävät ja itsestään ohjautuvat autot, ihmisten puolesta postilaatikolla käyvät robotit sekä puhuvat jääkaapit ja sohvat. Itseohjautuvista autoista olemme jo saaneet lukea, joten lienee vain ajan kysymys, milloin tavalliset ihmiset pääsevät näillä vempeleillä ajelemaan. Lisäksi niin sanotut älyhuonekalut voivat hyvin tehdä läpimurtonsa tulevaisuudessa.

Futuristinen elokuvaelämys fiksulla sohvalla
Huipputekniikalla varustettu laiskanlinna saattaa kuulostaa utopistiselta keksinnöltä, mutta itse asiassa tällaisia älysohvia on jo olemassa, ja niitä on tulevaisuudessa tarkoitus ryhtyä tarjoamaan myös aivan tavallisille kuluttajille esimerkiksi hotellien ja muiden yritysten lisäksi. Älysohvan sisällä voi olla esimerkiksi langattomasti hallittavat äänentoistolaitteet, joiden ansiosta sohvalla elokuvaa seuraava voi todella tuntea musiikin ja äänitehosteet elävästi.

Pikkurahalla älyhuonekalua ei luonnollisesti omakseen saa, joten tavalliset sohvat palvelevat toki edelleen parhaiten ketä tahansa, jolle tärkeintä on yksinkertaisesti löhöillä mukavasti lehteä lukien tai televisiota katsellen – varmastikin siis suurinta osaa meistä. Älysohva ja muutkin älykkäät huonekalut voivat kuitenkin tulla tulevaisuudessa osaksi aivan tavallisiakin kotitalouksia.

Älyhuonekalu voi toimia iäkkään turvana
Älyhuonekalut eivät ole mukava tulevaisuudennäkymä ainoastaan tekniikan uusista saavutuksista kiinnostuneille nuorille, vaan ne voivat tehdä myös vanhusten elämästä helpompaa. Kukapa ei tahtoisi ikääntyessäänkin pysyä mahdollisimman pitkään oman kodin tutussa ympäristössä itsenäistä elämää eläen. Joissakin tapauksissa älykkäät huonekalut saattaisivat auttaa tämän mahdollistamisessa. Älysohvan tai -sängyn ansiosta omaiset voisivat seurata reaaliajassa iäkkään sukulaisen liikkeitä ja toimia sekä vaikkapa sitä, missä asennossa hän on sängyllä tai kuinka kauan hän on ollut liikkumatta.

Unen laatua tarkkaileva, tietokoneen sisältävä ja tietoa käyttäjän älypuhelimeen lähettävä älyvuode on jo kehitetty ja joissakin sairaaloissa on käytössä sänkyjä, jotka ilmoittavat järjestelmään automaattisesti käytettävyydestään. Huonekalut ovat siis totisesti matkalla kohti älykkäämpiä aikoja.

Kategoriat